Szent Mihály -hegy Védő és Vendégváró Egyesület – Vonyarcvashegy

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát? / Súgó
Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy a hazai és külföldi vendégek körében egyaránt kedvelt üdülőhely, a Keszthelyi-hegység déli lankáin épült, a Balaton partján. A község nevének előtagja szláv eredetű, vincellérek, szőlőművelők településére utal, az utótag a Vas-hegy dűlőnévből származik.


Nyaranta számtalan vendéglátó, kereskedelmi üzlet, üdülő és szálláshely várja a vendégeket. A vonyarcvashegyi strand a környék egyik leglátogatottabb fürdőhelye, a homokkal borított partszakasz, nagyon kedvelt a gyermekes családok körében.vonyarcvashegy

Látnivalók: 

http://vonyarcvashegy.hu/latnivalok

Szent Mihály kápolna kapolna3

A hagyomány szerint 1729 telén 46 halász dolgozott a Balaton jegén, s közben rianás keletkezett.  A jégtábla elszabadult - rajta a halászokkal. A jéghideg vízben csak pár percig maradhatott volna életben az ember, tehát kiúszásról szó sem lehetett.  A biztos haláltól az mentette meg a halászokat, hogy megfordult a szél, és a part felé sodorta a jégtáblát.  A megmenekült halászok fogadalmat tettek, hogy kápolnát építenek a dombtetőn. De valószínűleg csak átépítésről lehetett szó, hiszen akkor már régen állt a Szent Mihály-kápolna. A halászok csodálatos menekülését örökítette meg egy festmény, de ez 1964-ben eltűnt.

Ezt követően Tahi Tóth Nándor festőművész  egy fénykép után  megfestette a menekülést. A kápolna közelében emlékhelyet alakítottak ki, itt látható Németh János kerámiája, amely szintén a halászok megmenekülését jeleníti meg. Júniustól szeptember végéig között naponta, ettől eltérő időpontban bejelentkezéssel látogatható. A dolomit kápolnadombon lévő középkori vár alapjaira épülhetett rá a Szent Mihály tiszteletére szentelt kápolna

 

 

40 Halász Emlékhely

szent_mihaly_kapolna_vedo_egyesulet01A hálás utókor Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy régi, omlatag halottasházból kialakította a 40 halász emlékhelyet,  melyben Németh János keramikusművész dombormű alkotása idézi fel a csodás megmenekülés történetét.  Hagyományteremtő kezdeményezésként minden év augusztus második hétvégéjén  színvonalas és változatos programmal itt rendezik meg a "40 halász emléknapot"  a ma élő balatoni halászok tiszteletére is.
 

Vashegyi kápolna vashegyi kápolna

Mária Tiszteletére építették, 1883-ban szentelték fel. A kápolna a Petőfi és Kápolna utca sarkán található.