Szent Mihály -hegy Védő és Vendégváró Egyesület – Kiadványok

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát? / Súgó

Kiadványok

SZENT MIHÁLY - HEGY VÉDŐ ÉS VENDÉGVÁRÓ EGYESÜLET

Munka a hegyen

A Húsvéti nagyhéten a Szent Mihály-hegy Védő-és Vendégváró Egyesület lelkes tagjai gereblyével, seprővel, nylon zsákokkal, vedrekkel és nyeső ollóval felszerelkezve bejárták a Szent Mihály hegyet.
Madárcsicsergés, zöldellő fák, bokrok és virágok sokasága várta a lelkes kis csapatot. Az alsó piknikező helytől a hegy tetejéig, valamint a temető minden részét felkeresték. Összeszedték az eldobált üres üvegeket, dobozokat, papírhulladékot. Volt cigaretta csikk is bőven. Az ősz és a tél nyomai mindenütt fellehetők voltak annak ellenére, hogy a nagyközségi önkormányzat TÜCS részlege rendszeres szemétgyűjtést és karbantartást végez a hegyen.

Összegereblyézték az útra összegyűlt száraz leveleket, gallyakat. A temetőben összeszedték a száraz virágokat, koszorúkat, gyertya csonkokat és elégett mécseseket, melyeket a szél ide-oda terelt. A több órás aktív munka során a jelenlévőket az foglalkozhatta, hogy a látogatók közül a szemetelők miért nem kímélik községünk gyöngyszemét. Miért nem veszik észre a kihelyezett szemetes tartályokat? Vagy mi szükség van ezen a csodás helyen a dohányzásra, a csikkek elszórásáról nem is beszélve!

kiadvany2

A nagyközségünk Önkormányzata, valamint Egyesületünk továbbra is mindent megtesz azért, hogy a Szent Mihály hegy tisztán, rendezetten, kulturált körülmények közt fogadja a látogatókat. Csupán egy kérés van mindenkihez: ne szemeteljünk, óvjuk és védjük épített és természeti kincsünket a Szent Mihály hegyet !

Könyvbemutató 2007.

Palaczki Ferenc tanár, helytörténész , Vonyarcvashegy első díszpolgára váratlanul meghalt.

Temetésekor Egyesületünk felvállalta hagyatékának megőrzését, gondozását.

Vállalkozásunk teljesítésének egyik bizonyítéka, hogy Palaczki Ferenc értékes és szép munkáját "A Szent Mihály-kápolna és domb története"-t ma mindnyájan olvashatjuk, köszönhetően az Önkormányzat és Seffer József polgármester anyagi támogatásának.

A szerző, Palaczki.Ferenc hosszú évek gyűjtő és kutatómunkájával sok-sok értékes adatot fellelt és feldolgozott, ahhoz, hogy a kápolna hiteles történetét megtudjuk, illetve újabb ismeretekkel gyarapodjunk. Munkája, a történet elvezet a dombon állt római őrtoronytól a középkori "Györöki vár" történetén keresztül szinte napjainkig. Kutatómunkáját kedvesen fűszerezte regékkel és elbeszélésekkel.

Különösen szép része a könyvnek "Az írók és költők véleménye a dombról és a kápolnáról ",c. fejezet, amelyben többek között Jókai Mór (1857) útleírásaiból is idéz:

" Sok szép tájékát bejártam hazámnak: voltam az Alföld végtelen rónáin, álltam a székely havasok csúcsain, de mindenkinél jobban megragadott a Balaton-vidék..."

Ama kis lapos domb ott a Szent Mihály hegy. A kis ház ott a közepén most is olyan remetének való kis hely: olyan eszményi lakás valaki számára, aki szerelmét elveszté..."

Még meghatóbb Eötvös Károly írása, aki Keszthelyről indult Szigliget felé és ezt írta:

"Keszthelyről jókor indultunk el dél tájban, estére Szigligetre akartunk jutni.

Oda is jutunk, ha közbe nem esik a Szent Mihály-hegy kápolnája. Közel Meszes Györökhöz a part fölött emelkedő magas hegy lábánál egészen a közelében van egy kis hegy. Talán tíz-húsz öl a szélessége, néhány öl a magassága.

Kisfaludy Sándor félgombolyagnak nevezi.

"Tetején kis kápolna. De igazán kicsiny ám. Alig fér bele 100 ember.

A kápolna csak némely ünnepnapon és csak búcsújáráskor van nyitva. Akkor szólal meg kis tornyának harangja. Szent Mihálynak van felszentelve. Búcsúján annyi nép van, hogy el nem fér se a kápolnában, se a hegyen, se a hegy oldalában.

Nagyobb része leszorul a lapályra."

A könyv szomorú része a halászok életét bemutató fejezet, az ismert tragédiával. A szerző a kápolna átalakításáról, méreteiről, berendezéséről már 1957-ben egy főiskolai pályázaton is beszámolt, külső, belső képekkel és történetekkel fűszerezve. A kápolna szomorú, későbbi állapotát egy 1960-ban írt versében örökítette meg:

"Miért búslakodsz Szent Mihály kápolna?

Most falaid közé nem mennek soha.

Öreg, roskatag minden porcikád, sokan megbámulnak, mint múzeumi csodát.

Sok mindent láttál Te öreg kápolna.

Láttad, hogy iramlik az Élet tova.

Végigkísérted az emberi életet, a kezdetétől, amíg vége lett....

".. A könyv megható része a temető, a temetési szokások leírása, majd az értelmetlen rongálások, a temető pusztulása.

Eljutunk az 1960-70-es évekhez, amikor is okos emberek fáradoztak a kápolna megmentésén, a restaurálás során értékes freskótöredékek, évszámok kerültek elő. E munka folytatódott tovább a szerző leírása szerint a világítás bevezetésével, a halottasház átalakításával,az út kiépítésével. A szerző a " Gondolatfüzérek"-ben a történet egyes kiragadott részeit mutatja be.

Utószavában egyfajta jövőképet fest, amelynél kápolnánk és környéke sokkal szebb lett.

De ez már napjaink története, amelyet remélhetően Vonyarcvashegyet szerető emberek fognak egyszer megírni.

kiadvany3     kiadvany1