Beszámoló a 2016. évi munkáról

Egyesületünk az alapszabályban előírtakat betartva éves munkaterv alapján végezte 2016 évi feladatait.  Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy a tervezett programokat az év során tartalmilag és időpontjaiban is az igényeknek megfelelően szoktuk alakítani,  illetve  változtatni.

Nem szeretném most havi bontásban megismételni a  tavaly történteket . Inkább  csak  a  legjelentősebb eseményeket emelném ki , mint  a  pótszilveszter, a  farsangi mulatság, vagy éppen a  nőnapi megemlékezés megtartása.

Szerencsére kitűnő előadói készséggel rendelkező tagtársaink vannak, akik évközben  tartalmassá teszik klubestjeinket,  ünnepélyesebbé  varázsolják  a  Húsvétot,  Szent Mihály napot , Karácsonyra  való felkészülést.  Köszönet jár érte mindannyiuknak.  Kiemelném név szerint Hideg Miklósnét, aki fáradhatatlanul  gyártja  klubestjeinkre  a  szórakoztató,  vidám jeleneteket.  Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik  egy-egy  verssel , énekkel,  zenével  színesítik közös progjamjainkat. Köszönöm mindenkinek az aktivitását.

A teljesség kedvéért  minden évben  hívunk  egy  külső  előadót is . Így  volt ez tavaly  tavasszal, amikor  Czigány  Balázs  tartott  nekünk  az egészséges életmódról  és  saját  tapasztalatairól  érdekes  előadást.

Terveztük,  hogy  meglátogatjuk  közösen  a Horgász  Egyesület  Balaton parti „tanyáját”,  ez  sajnos  nem  valósult  meg. Természetesen: ami késik, nem múlik..

Sikeresnek mondható a Madarak és fák napjára hirdetett rajz pályázati kiírásunk, hiszen  az  óvodás  és  iskolás  gyerekek  szebbnél  szebb  festményeket  és  rajzokat  adtak be  elbírálásra. Lehetőségeinkhez mérten díjazzuk és megjutalmazzuk a legjobb alkotásokat.  Csodálatos tavaszi napsütés fogadott bennünket tavaly azon a napon. Sajnos a díjátadó ünnepségen sokan nem tudtak részt venni ennek ellenére, mert  éppen kórustalálkozó,  vagy  egyéb  csoportos elfoglaltságuk volt  a  gyerekeknek.  Próbáltam egyeztetni az időpontot, de vagy az iskolásoknak, vagy az óvodásoknak  nem felelt  meg  másik  hétvége.

A vidám klubestek mellett vállalásaink között megtalálható a kevésbé  szórakoztató  feladat  is.  Még a rügyfakadás előtt több zsákra való  szemetet, műanyag palackot, száraz  bokrok  alatt  megbúvó  sörös dobozt,  szedtünk  össze  a  Szent Mihály-dombon.  Évekkel  ezelőtt  - vannak  akik még emlékeznek rá - az  egész  község területén  megcsináltuk  ezt  a  tavaszi akciót  a  helyi  iskolás gyerekek  segítségével. Ja,  hogy  akkor  fiatalabbak voltunk,  ez  igaz….. 

Ezt azért említettem, mert a  tavalyi  nyári  kápolnanyitás  beosztása  kezdett  gondot  okozni.  Nem mindenki tud egy héten keresztül napi kétszer felmenni a dombtetőre.  Arra kérem  azokat ,  akiknek  ez még nem okoz  gondot,  hogy próbáljanak  meg  két hetet  bevállalni.  Nem feltétlen egymás utáni hetekre gondolok.

A tavasszal történteknél maradva feltétlen meg kell említenem a veszprémi közös kirándulásunkat.  A  Sényi család szívélyes fogadtatása után nagyon szép napot töltöttünk el  a  városban.  Sok érdekesség mellett a nap csúcspontja a Püspöki Palota megtekintése volt. Nyugodtan mondhatom, hogy éves programunknak még mindég a legjobban várt eseménye a szakmai kirándulás.

Az elmúlt nyár során többször is rosszindulatú  látogatója volt  a Szent Mihály kápolnának, rongálást  okozva  a külső  perselyen  és  mindkét  ajtó zárjain.  Két hetente  ürítettük ez  miatt  a perselyeket,  később  az egyiket  meg is  szüntettük  és  térfigyelő  kamerát  helyeztettünk  fel  a rendőrség  javaslatára.  Nagyobb odafigyelést, plusz energia ráfordítást igényelt ez a vezetőség tagjainak.  Több mint kettőszázezer forint volt egész nyáron az adományok összege. Mutatja ez a Szent Mihály-domb és kápolna töretlen népszerűségét.

Ákos atya jelezte felénk, hogy a kápolna orgonája nagyon rossz állapotban van. Mondhatnánk, hogy ez nem a mi hatáskörünkhöz tartozik,  de mégis utána  jártam mit lehetne tenni ez  ügyben. Hétmillió forintos árajánlatot kaptunk a keszthelyi nagytemplom kántorától egy Németországból  behozott  használt levősípos  orgona  beépítésére,  nem kis fejtörést  okozva  ezzel.  Természetesen Péter Károly Polgármester Urat is tájékoztattuk a  fejleményekről.

2016. őszi évad a szokásokhoz híven Szent  Mihály napi megemlékezéssel  kezdődött. Az emlékfánál sajnos egy új nevet is fel kellett raknunk Dr. Szűcs Péter tiszteletére. 

Őszi programjaink rész volt a Márton napi libavacsora, a mikulás, és a karácsonyi ünnepség  megtartása.

Egyesületünk életéhez tartozik még, hogy ápoljuk hagyományosan jó kapcsolatunkat  polgármester úrral,  a helyi Művelődési Ház  dolgozóival, vezetőjével, valamint  a civil szervezetekkel.  Pályázati beadásra tavalyi évben nem volt lehetőség. Egyesületi létszám 2016-ban 43 fő volt. Ez jelenleg is a létszám.

A hivatalos közgyűlésen kívül negyedévente vezetőségi megbeszéléseket tartottunk, melyet jegyzőkönyvben dokumentáltunk.  A Felügyelő Bizottság egy alkalommal ülésezett, amikor az egyesület pénzkezelését vizsgálták át.

Továbbra is az Alapszabályban foglalt céloknak megfelelően és az éves munkaterv alapján szeretnénk tevékenykedni a Szent Mihály kápolna és környezete érdekében.

Vonyarcvashegy, 2017. február 27.

                                                                                    Horváth Lajos
                                                                                  Egyesület elnöke