Szent Mihály -hegy Védő és Vendégváró Egyesület – Bemutatkozás

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtette jelszavát? / Súgó

Bemutatkozás

Egyesületünk 1999 évben alakult, azzal a céllal, hogy Vonyarcvashegy értékeit védje, óvja, segítse a település értékeinek megőrzését, aktívan vegyen részt a község életében, segítve a turizmus, a vendéglátás teendőit is. E célokért egyesületünk tagjai nagy aktivitással, szorgalommal végzik teendőiket.

Alakulásunkkor a Szent Mihály kápolna és hegy védelmét vállaltuk fel. Tényleges fizikai munkával együtt, ami azt jelenti, hogy ápoljuk a Szent Mihály hegy növényállományát, sok kiszáradt fa került kivágásra, helyettük több száz tájba illő csemetét ültettünk .amelyek ugyancsak folyamatos odafigyelést  igényelnek.

A kápolna a római karholikus egyházközség tulajdonában van. Figyelemmel kísértük a restaurálási munkákat, amelyhez jelentős anyagi támogatást kapott községünk a Széchenyi tervből 2000-ben  és folyamatosan  az Önkormányzattól. A hegyen levő temető gondozásában is részt veszünk, több ledöntött síremléket megtaláltunk .köztük a legrégebbit az Önkormányzat dolgozói és Tantó sírköves mester segítségével felállítottunk.

szent_mihaly_kapolna_vedo_egyesulet03 szent_mihaly_kapolna_vedo_egyesulet04

 

Vállaltuk a tavaszi-őszi szezonban a kápolna nyitva tartását, esetenként idegenvezetést. Ez a munkánk júniustól  szeptember végéig , a Szent Mihály napig tart.

Minden évben Szent Mihály napon megemlékezünk egyesületünk névadójáról és a Szent Mihály hegyen ültetett emlékfánál elhelyezett tábla megkoszorúzásával emlékezünk elhunyt tagjainkról.

Várjuk az érdeklődő vendégeket prospektusokkal, információkkal, a kápolna történetével. Rendezvényeket tartunk a kápolna előtt, illetve a kápolnában. A legfontosabbak Madarak és Fák Napja, Koncertek, Kulturális Örökség Napja, Szent Mihály-napi búcsú, Advent a Szent Mihály-hegyen.

Egyesületünk nevében szereplő másik feladatunk a vendégvárás. E programot az Önkormányzattal és a Turisztikai egyesülettel közösen végezzük.

Részt veszünk minden helyi és környékbeli községi  rendezvényen. A  helyibéli civil szervezetekkel is jó a kapcsolatunk.  

Rendezvényeink mellett "Vonyarcvashegyi esték" címmel ősztől tavaszig kéthetente klubesteket tartunk, ahol aktuális témák, feladatok kerülnek előadásra illetve megbeszélésre ( az egészséges életmódtól a Keszthelyi hegység növényvilágáig, de az EU-val kapcsolatos tudnivalóktól az ünnepi előkészületekig széles a téma választék).

Együttműködünk a helyi óvódai és iskolai csoportokkal  a rendezvényekhez kiírt környezetvédelmi rajz és dolgozatírási pályázatokkal.

A rendszeres klubesteken kívül múzeumlátogatásokat és szakmai , kulturális tanulmányutakat szervezünk, épített és természeti  környezetünk  szépségeinek megismerésére.

Hagyományőrző tevékenységünkben gyűjtjük Vonyarcvashegy régi emlékeit, őrizzük  a honismerettel is foglalkozó Palaczki Ferenc tanár hagyatékát és az Önkormányzattal közösen könyv formájában kiadtuk a Szent Mihály kápolna hiteles történetét.

2012-ben két nagy volumenű beruházás előkészítésében , szervezésében és lebonyolításában vettünk részt. A LEADER program keretében megnyert sikeres pályázatunk során  az Új Magyarország Vidékfejlesztési program nyújtott lehetőséget használtuk ki.  A vidéki örökség megőrzéséhez jogcím keretében közel 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott Egyesületünk Így megtörténhetett   a korhadt, kidőlt, élettelen fák és felesleges bokrok, cserjék kivágása és pótlása .  A temetőn keresztül két új sétány készült. A hegy különböző pontjain új padok és asztalok lettek elhelyezve. 2012. május végére a  megújult a Szent Mihály hegy várta a helybelieket és a vendégeket.

kereszt szent_mihaly_kapolna_vedo_egyesulet01

A következő nagyobb beruházásunk a  Szent Mihály kápolnát megvilágító új, földbe süllyesztett lámpák elhelyezése volt, ami 2012. Szeptember végére elkészült. Ennek költségét 740 ezer forintot tagjaink és a községben élő német állampolgárok adományai (585 ezer forint) valamint az Önkormányzat fizette.

Ezzel a munkálatok nem álltak meg a Szent Mihály hegyen. A folyamatos karbantartás mellett vannak további terveink, amit szeretnénk közösen az Önkormányzattal, az Egyházközséggel  és a lakossággal megvalósítani. Ilyen feladat a kápolna bejárata előtti kereszt restaurálása, ami 2013-ban megvalósul. Továbbá a kápolna külső festését szeretnénk elvégeztetni 2014. tavaszán.

Célunk, hogy a helyiek, a környező települések lakói, valamint az ide látogató turisták minél többször keressék fel ezt a varázslatos Szent Mihály hegyet és kápolnát, s érezzék jól magukat Vonyarcvashegyen !